X
تبلیغات
رایتل

سندرم خستگی مزمن نوعی بیماری مزمن است که دارای علائمی مانند درد ماهیچه‌ها و بافت‌ها، خستگی مزمن، افسردگی و اختلالات خواب بوده و معمولاً با بیماری‌های دیگری مانند لوپوس، آرتریت و... همراه می‌شود. بنا به گفته پزشکان از آنجایی که این بیماری دارای شرایط پیچیده‌ای است، درمان آن نیز مشکل بوده و درمان دارویی، علائم را تنها بین 30 تا 50 درصد کاهش می‌دهد.


بقیه در ادامه مطلب...


سندرم خستگی مزمن نوعی بیماری مزمن است که دارای علائمی مانند درد ماهیچه‌ها و بافت‌ها، خستگی مزمن، افسردگی و اختلالات خواب بوده و معمولاً با بیماری‌های دیگری مانند لوپوس، آرتریت و... همراه می‌شود. بنا به گفته پزشکان از آنجایی که این بیماری دارای شرایط پیچیده‌ای است، درمان آن نیز مشکل بوده و درمان دارویی، علائم را تنها بین 30 تا 50 درصد کاهش می‌دهد.
از این رو بسیاری از بیماران به دنبال آن هستند که با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و برنامه غذایی خود، شدت بیماری را تخفیف دهند.
این درحالی است که 42 درصد بیماران گزارش کرده‌اند مصرف برخی از انواع خاص غذاها باعث تحریک و تشدید بیماری آنها می‌شود.

مطالعات گسترده‌تری در زمینه ارتباط درد با مواد غذایی انجام گرفت و مشخص شد مرکز حساس‌سازی، جایی که نرون‌ها در نخاع توسط التهابات و یا صدمات سلولی حساس می‌شوند، در فرآیند درد در بیماران مبتلا به این بیماری درگیر است.
برخی مواد شیمیایی خاص موجود در غذای این بیماران باعث تحریک و آزادسازی انتقال‌دهنده‌های عصبی و افزایش این حساسیت می‌شود.
به همین دلیل بیماران مبتلا به این سندرم اغلب حساسیت‌های غذایی‌ای دارند که با تست آلرژی مشخص می شود.
بنابر پژوهش‌های انجام شده پیروی از چند قانون در برنامه غذایی بیماران مبتلا به آنها کمک خواهد کرد تا بر درد مزمن خود غلبه کنند.
‌ مصرف مواد غذایی تازه
از آنجایی که بسیاری از بیماران مبتلا به این سندرم، از حساسیت غذایی رنج می‌برند، مصرف غذاهای تازه و فاقد مواد نگهدارنده و افزودنی، باعث کاهش شدت علائم بیماری خواهد شد.
در این میان غذاهای ارگانیک که در تهیه آنها از مواد شیمیایی و آفت‌کش استفاده نشده، تأثیر بیشتری خواهند داشت.
‌ کافئین
گفته می‌شود فیبرومیالژیا (سندرم دردهای مزمن) با تعادل نداشتن مواد شیمیایی کنترل‌کننده روحیه در مغز و خستگی مفرط و خواب ناآرام مرتبط است.
بیماران مبتلا به این بیماری برای تخفیف حالت خستگی مزمن خود از مواد محرکی مانند کافئین استفاده می‌کنند که در درازمدت باعث واردشدن صدمات بیشتر به بدن آنها خواهد شد.
بنا به گفته محققان این ماده اگرچه در ابتدا باعث افزایش انرژی بدن می‌شود اما جایگزین خواب نبوده و چند ساعت بعد و در حالی که بدن انرژی بیشتری را نیز مصرف کرده اثر خود را از دست خواهد داد.
سبزیجات
برخی بر این باورند مصرف برخی از انواع سبزیجات مانند گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی و بادمجان باعث تشدید درد مفاصل و آرتریت خواهد شد.
این درحالی است که اگرچه در تحقیقات آسیبی از جانب این مواد به اثبات نرسیده اما قطع مصرف آن در برخی از بیماران تأثیر بسیاری بر میزان درد در آنها داشته است.
‌ امگا 3
اسید چرب امگا3 در انواع ماهی مانند سالمون وجود داشته و برای سلامت قلب مفید است. امگا3 در کاهش میزان درد تأثیرگذار بوده و علاوه بر کم کردن التهابات به عملکرد مغز نیز کمک خواهد کرد.
تحقیقات انجام‌گرفته در سال 2006 بیانگر آن است مصرف روزانه مکمل روغن ماهی، علائم درد را در 60 درصد بیماران کاهش می‌دهد.
‌ خمیر مایه یا مخمر
این ماده در بسیاری از انواع نان‌ها و کیک‌ها موجود است. مصرف این ماده با رشد قارچ‌های مخمری در بدن و در نتیجه درد همراه است.
از این رو توصیه می‌شود تا بیماران مبتلا به این سندرم از مصرف مخمرها اجتناب کنند.
‌ مواد لبنی
حدود 70 درصد از مردم در سرتاسر جهان از حساسیت نسبت به لاکتوز رنج می‌برند. این مشکل بین بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا نیز رایج بوده و آنها را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.
بررسی‌ها نیز حاکی از آن است که از بین 40 بیمار مبتلا به این سندرم، سیستم ایمنی 25 درصد آنها نسبت به محصولات لبنی گاو عکس‌العمل نشان داده است.
‌‌کربوهیدرات
عملکرد آدرنال در حدود 90 درصد از بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا پائین است و این بدان معناست که سوخت‌وساز کربوهیدرات در آنها تحت تأثیر قرار گرفته و حتی باعث افزایش قند خون خواهد شد.
از این رو توصیه می‌شود تا این بیماران از یک برنامه غذایی کربوهیدرات وقند پائین استفاده کنند.
افزودنی‌های خوراکی
مواد افزودنی خوراکی مانند مونوسدیم گلوتامات اغلب باعث درد خواهد شد.
این ماده افزودنی که طعمی شبیه سدیم دارد در فست‌فودها و غذاهای فرآوری‌شده وجود داشته و از آنجایی که محرک انتقال‌دهنده‌های عصبی است باعث تحریک دریافت‌کننده‌های درد می‌شود.
علاوه بر این سطح گلوتامات در مایع نخاعی با سطح درد در بیماران مبتلا به این سندرم مرتبط است.
این درحالی است که تحقیقات نشان داده است مونوسدیم گلوتامات گاهی باعث بروز واکنش‌های کوتاه‌مدت مانند سردرد و افزایش گلوتامات در ماهیچه‌ها باعث بروز حساسیت بیشتر به درد می‌شود.
غذاهای فرآوری شده
محققان مرکز تحقیقات فیبرومیالژیا توصیه می‌کنند بیماران مبتلا به این سندرم مصرف قند فرآوری شده، کافئین، الکل، غذاهای سرخ‌شده، گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده و آبنبات و... را کاهش دهند.
زیرا علاوه بر افزایش وزن و کسب عادات ناصحیح غذایی، این مواد باعث تحریک ماهیچه‌ها و بروز اختلالات خواب و آسیب‌رسیدن به سیستم ایمنی خواهند شد.